10.6 C
Zwolle
donderdag 9 april 2020
No menu items!
Home Nieuws Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april

Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april

Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis zijn de bijzondere herdenkingen en festiviteiten voor deze dag helaas geannuleerd en blijven we allemaal thuis. Toch willen we graag samen stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Gemeente Zwolle roept daarom alle inwoners op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu. Hang de Zwolse, de Nederlandse of de Canadese vlag uit!.

Deze drie vlaggen hangen op 14 april zoals gebruikelijk bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark. Ook bij het monument aan de Pilotenlaan wordt gevlagd, al gaan de herdenkingen met de basisscholen nu niet door. Ook vanaf de Peperbus wapperen de vlaggen.

Maar er is meer. In de nacht van 13 april 1945 had de Canadees Leo Major een voortrekkersrol in de bevrijding van Zwolle. Om 9.00 uur ’s ochtends kon hij aan de commandant van zijn Régiment de la Chaudière melden dat Zwolle vrij was. Om 11.00 uur in de ochtend kwam het officiële bericht dat de stad bevrijd was. Om 13.00 uur luidden de kerkklokken en werd er gefeest.

Op 14 april aanstaande, 75 jaar later, luiden we daarom exact om 13.00 uur opnieuw de klokken van de Peperbus. Aansluitend worden er op het carillon volksliederen van Nederland en de geallieerde landen gespeeld, gevolgd door muziek uit de jaren 40-45.

Meer (achtergrond)informatie van de Gemeente Zwolle vind je hier <<

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Meest Populair

Kinderogen

Ik spring op. “Wow, kijk!” En ik wijs naar de lucht. De mensen om me heen kijken me vreemd aan. Zij...

Schop in de grond winkelgebied Diezerbrink

Aannemer Heijmans is gestart met de werkzaamheden voor herinrichting van het winkelgebied Diezerbrink. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Het doel...

Bevrijdingsdag van Zwolle op 14 april

Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd...

Kringloop Zwolle overspoelt met spullen

Doordat veel bewoners in onze gemeente momenteel thuis zijn en het voorjaar aanbreekt, wordt er massaal opgeruimd.

Recente Reacties